5 metode de reîncadrarea mesajului.
Modalități de reîncadrarea mesajului. Reformularea pentru a obține consens în negociere, vânzări, punct de vedere. Pentru o viață mai senină, până la urmă.
Cum ar fi să existe o metodă ca alții să fi de acord cu tine, să îi ghidezi consensual fără să intri în conflict verbal? Cum ar fi să nu fii de acord și totuși, încă din formularea frazei, să creezi armonie ?
Există metode de reîncadrare a mesajului pentru consens și persuasiune. Sunt vechi, intens folosite și deloc voodoo. Sunt preluate programarea neurolingvistică, acceptată și utiliată ca o metodă de transformare prin putere cuvintelor folosite (și nu numai). Aceste metode de reîncadrare sunt intens folosite în coaching și în vânzări.
Sunt metode de manipulare? Depinde numai de tine. Cuvintele au puterea de a crea sau a distruge. Sunt precum cuțitele, depinde scopul în care le folosești.
Folosește-le înțelept!
Cum te ajută reîncadrarea mesajului?
Toți vindem sau negociem în viață. Produse sau servicii. Idei sau consens în relații. Consens unde petrecem vacanța sau unde merge copilul la școală. La un moment dat, poate negociem cine ia telecomanda sau ocupă laptopul familiei. Toată viața negociem.
Când devii influencer, indiferent de nișă și tipul de ”influențare”, îți recomand să eviți contradicțiile în public – verbale sau în scris. O cale ar fi să aplanezi, folosind aceste metode, în care există reciprocitate și / sau complementaritate.
Hai să vorbim despre fiecare în parte.
1. Redefinirea mesajului
Prin redefinirea mesajului schimbi nuanța astfel încât să distragi atenția unei informații cu potențial negativ printr-o altă informație ce pare o adevărată problemă.
Care e efectul? Deviezi o problemă, prin altă problemă care nu te vizează – pe tine, produsul tău. Bineînțeles, cu argumente reale, fără a folosi dezinformare. Oricum ai un atu folosind această strategie!
Care e tiparul?
Problema nu e (X), ci (Y), așadar… / aceasta implică /înseamnă ….
Acesta, în mod evident, este doar un tipar, poți jongla cu
Unde ți-ar folosi cu succes? Chiar și în articolele pentru web în care trebuie să descrii aspectele negative ale afacerii tale. Apoi, dacă ești blogger, influencer sau coach prin redefinirea informației te poți pune într-o lumină pozitivă prin schimbarea primului gând. Și, de ce nu? Poți folosi această strategie cu succes când răspunzi la mesaje negative în social media.
Ce se întâmplă de fapt? Efectul adversativ al prepoziției ”ci” dă greutate celei de a doua informații, concentrându-te asupra punctului tău de vedere.
Mai este o tehnică în care prepozițiile adversative au un rol important în reașezarea mesajului în favoarea noastră. Este vorba despre și tehnica ”ștergerii.”
2. Ștergerea
Este un proces prin care o informație este eludată/înlocuită ca interes cu o alta, care poate fi sau părea mai importantă.
Sunt trei aspectele pentru acest proces:
Informația negativă pe care o dorim eludată este plasată în propoziția de la începutul frazei.
Intre cele două se pune DAR.
Negativ… + Dar+ Pozitiv…
Astfel, tot ce este după dar este, într-un fel anulat. Poate ai auzit în copilărie de la profesori ”se vede că ai învățat, DAR nu ai învățat de 10. ” Și apoi urma nota și așa apărea competiția și frustrarea. Din acest motiv, îndemnul meu este să folosiți înțelept efectul ”dar”.
3. Cadrul de acord
Spre deosebire de redefinire unde suntem de acord că nu suntem de acord, în cadrul de acord afirmi explicit că ești de acord, extinzând chiar ideea. Aceasta implică reciprocitate și evită agresivitatea în scris, discuțiile contradictorii în viu grai.
Sunt de acord cu …… ( ceea ce spui) și aș vrea să mai adaug (ceea ce spun).
Este, de asemenea, o metodă înțeleaptă și non- combativă de a expun un punct de vedere care nu se aliniază majorității. Astfel, nu ai învins și învingător, nu ești combativ, ci doar completezi cu punctul tău de vedere.
Formularea nu este fixă, cel mai important aspect este ca – aparent sau chiar ideatic- să fii de acord și cu celălalt punct de vedere. Prin aș vrea să mai adaug – prin faptul că este o completare care nu provoacă spre adversitate și factor critic.
4. Modificarea statusului
Este un procedeu foarte bun în vânzări pentru că are aparența ca vorbitorul/ scriitorul să dețină adevărul deplin. Pari să arăți înțelegere, dar tu știi mai bine ( iar dar), deținând un adevăr absolut.
Tiparul este :
Sunt de acord că tu nu…, tocmai din acest motiv trebuie să …
Exemplu:
Sunt de acord că nu înțelegi cum acesta este un tipar de adresare hipnotică sau seducătoare, tocmai de aceea ar trebui să îl înțelegi și să îl aplici până îi vei vede eficiența.
Vezi efectul, nu-i așa?
5. Implicarea atenției
Aceasta este pur și simplu implicarea cititorului în ceea ce spui și scrii, provocându-l să imagineze sau să vizualizeze ceea ce tu scrii dincolo de cuvinte. Folosirea acestor două verbe vor contribui convingător, iar descrierea unor imagini sau situații care să implice toate simțurile va crea o stare de conștiință modificată care va ține cititorul aproape de lectură.
PS:
Am o categorie despre Puterea Cuvintelor. Mi-ar plăcea să știu dacă și se pare interesantă și ai vrea să o continui și ce să îmbunătățesc la ea. Poți să îmi scrii pe office@trans-formare.ro, Subject line ”Puterea cuvintelor”.
Seria de articole existente este aici : https://trans-formare.ro/category/puterea-cuvintelor/ .
Corina
Sursă foto: unsplash.com