Când mediul influențează starea de bine și 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a obține o locuință pe sufletul tău – Diana Ionașcu, arhitect
Te-ai gândit vreodată cum mediul îți influențează starea de bine și cum tu influențezi mediul? Cum unele case dau acel sentiment de ”acasă” de când deschizi ușa trainică, de la primul pas pe pardoseala caldă, prin primul licăr de soare ce străbate prin perdeaua fină ce susură fin, fin, în vânt, prin prima vază în culori radioase, prin perna abia văzută care care te invită la confort? Sau prin măsuța de cafea ce așteaptă să audă povești nerostite? Cumva locul aduce starea de bine și, cum bine spune românul, omul sfințește locul.
Dintotdeauna a existat, există și va exista o sinergie între om și mediul său. Și, cum louința în care ne petrecem timpul, viața, până la urmă, este locul la care ne raportăm cel mai mult, locul la care ne întoarcem când ne e bine, când ne e greu, când ne năpădesc emoții de tot felul, cum acasă e ”rădăcina”, casa ta are nevoie de grija, atenia și personalitatea ta să devină acasă.
Și, pentru că suntem diferiți, și fiecare ”acasă” poartă personalitatea ta, a cititorului, te ajut cu 5 întrebări pe care să și le pui să transformi casa în acasă, să transformi mediul ca mediul să te transforme pe tine, o locuință pe sufletul tău.
Ce e cel mai important la modul în care îți amenajezi sau îți construiești casa de la 0?
Dincolo de culori, de obiecte și de stiluri, avem nevoie de un spațiu care să fie configurat în funcție de nevoile noastre și de felul nostru de a fi. Modul propriu de a-ți desfășura ziua sau de a trăi, precum și obiceiurile e necesar să se reflecte în stilul locuinței tale.
Despre stări și emoții . Și culori
Locuința ta e locul unei povești, o poveste despre tine și familia ta. E locul celor mai multe amintiri și părtaș la momentele mici și mari care alcătuiesc viața. Din acest motiv, casa ta trebuie să fie autentica și să te reprezinte pe tine și pe membrii familiei.
Reține: spațiul e despre emoții, despre cum îl percepem și despre ce stări ne generează. Nu e despre combinarea culorilor pereților cu canapeaua. Mereu se găsește o nuanță potrivită de verde care se potrivește cu canapeaua albastră. Da, merge și verde cu albastru și rosu cu galben, în funcție de saturație și de tonul culorii, dar nu asta e important. Important e ce stare îți dă acea combinație și în ce spații o vei folosi.
Casa ta nu este doar un amalgam de culori și forme. Este un loc în care stările tale și emoțiile se oglindesc. Alege culorile în funcție de atmosfera pe care vrei să o creezi. De exemplu albastrul influențează concentrarea și reglează ritmul circadian, tocmai pentru că e culoarea cerului pe timp de zi. Maroul dă senzația că timpul se lungește și indică la contemplare. Portocaliul și lumina portocalie se folosesc în restaurante cu un scop precis: modifică metabolismul.
Griul poate fi folosit oriunde pentru că lasă celelalte culori să straluceasca și nu interferează cu ele.
Despre eficientizare si organizare
Timpul petrecut împreună cu cei dragi e din ce în ce mai puțin din cauza vieții agitate și a multitudinilor de sarcini pe care le avem de fșcut. O conformare bună a locuinței te ajută să stabilești coexiuni cu familia și să stați mai mult împreună. De exemplu, atunci când gătești, poți să vezi copiii cum se joacă în living sau afară și îi poți ajuta cu ușurință când își fac temele. Sau biroul de unde lucrezi poate să aibă o perspectiva asupra livingului, pentru a nu te simți închis(ă) și izolat(ă) într-o cameră.
Spațiul își pune amprenta asupra ta fără să realizezi conștient de multe ori. Ai observat cât de deranjant e un loc dezordonat? Că îți provoaca disconfort și stres și simți că nu știi cum să începi să le așezi pentru a scăpa de senzația aceasta de dezordine.
Cum ar fi să trăiesti într-o casă în care toate lucrurile să fie oraganizate și amplasate exact cum ai nevoie și care să te ajute să eficientizezi desfășurarea activităților zilnice? Mobilierul trebuie să deservească nevoile tale specifice și să asigure suficient spațiu de depozitare, astfel încât obiectele să fie organizate și să le găsești cât mai rapid, fără să pierzi timp căutând dupa ele sau să nu ai nicioadată unde să le depozitezi.
Ce întrebari să îți pui înainte de o (re)amenajare
E important să știi să îți pui întrebarile potrivite înainte de o (re)amenajare, pentru ca spațiul rezultat să îți bucure sufletul cu adevărat și să îți îndeplinească toate nevoile.
- Gândește-te, care sunt pasiunile tale? Îți place să citești ? Atunci trebuie să faci loc pentru o bibliotecă sau rafturi pentru depozitarea cărților și un fotoliu confortabil, de preferință lângă o fereastră. În același mod, gătitului ii e necesar o bucatărie bine organizată și nu neapărat extrem de spațioasă.
- Lucrezi de acasă? Poți dedica un spațiu special pentru birou sau trebuie să îi gasești loc într-o cameră existentă? Dacă vrei să integrezi biroul în living sau în dormitor ar fi util să diferențiezi această zonă printr-o pata de culoare pe perete sau să adaugi un raft separator cu plante între zona de stat și cea de lucru.
- Ai o zonă din gradină sau o priveliște care te bucură? Profita la maxim de ea si amenajează un spațiu de stat lângă fereastră/ balcon. Îți va da cu siguranță energie și voie bună.
- Ai curaj sa folosești culorile care îți aduc starea de bine și care te reprezintă! Poate uneori ai fost retincent(ă) să adaugi o culoare puternică pentru că ai crezut că nu se potrivește sau nu e ”la modă”. În cantitatea și combinația potrivită, aproape orice culoare are potențial.
- Creează spațiu pentru ritualurile tale zilnice. Vrei să te bucuri de timpul în care îți bei cafeaua? Atunci, amenajează pentru acest moment un cadru important, înconjurat de liniște , lângă o fereastră orientată spre răsărit ca să te bucuri de lumina dimineții și să te încarci cu energie.
Așadar, îndrăznește să alegi lucrurile care te caracterizează . Creeaza loc pentru micile tale plăceri!
Spațiul nu trebuie să fie perfect amenajat, ci trebuie să aiba caracter. Caracterul e cel care ne face să îl il iubim.
Despre mine, Diana Ionașcu, arhitect
Am crezut mereu că un birou de arhitectură și design interior trebuie să ofere soluții personalizate până la cel mai mic detaliu, adaptate restricțiilor urbanistice impuse și ținând cont de toți factorii structurali. Cu acest gând și din dorința de a oferi experiențe unice de utilizare a spațiilor, am deschis DID Studio arhitectura in anul 2020.
Eu sunt Diana Ionașcu, arhitect, membru cu drept de semnatură al Ordinului Arhitecților din Romania, iar împreună cu echipa mea, elaborăm constant noi metode prin care putem transforma nevoile și dorințele clienților noștri în spații potrivite stilului și activităților lor, dezvoltând teme de proiectare modelate după echilibrul perfect dintre estetic, funcțional și tehnic. Pentru mai multă inspirație mă găsești pe www.didstudio.ro sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Didstudioarhitectura .