Asocierea liberă
Asocierea liberă este o tehnică relativ comună folosită pentru a accesa gândurile cele mai profunde ale subconștientului tău.
Acestea sunt gândurile la care ai probleme să ajungi și cu atât mai mult să le exprimi într-o formă inteligibilă, fie pentru tine, fie pentru alții.
Asocierea liberă funcționează bine pentru a-ți permite să exprimi acele gânduri și sentimentele din spatele lor. Este utilizată în multe aplicații, în special în terapie, dar o formă mai puțin intensă a acesteia a fost utilizată ca metodă de generare a ideilor creative.
Dacă vrei să încerci asocierile libere, este esențial să o faci într-un spațiu liniștit și sigur. Siguranța aici nu se referă la siguranța fizică (deși aceasta este, de asemenea, importantă), ci la siguranța emoțională. Realizează acest exercițiu fie singur, fie împreună cu persoane în care ai încredere și care nu te vor judeca.
Există două moduri de a face asocieri libere.
Primul este tematic.
Adică, alegi un subiect – de obicei un singur cuvânt – pe baza căruia să construiești sesiunea. Al doilea mod este complet liber și utilizează primul gând care îți vine în minte atunci când începi sesiunea.
Oricând ești pregătit să faci o sesiune de asocieri libere, du-te în spațiul pe care l-ai ales și fă-te confortabil. Poți face acest lucru singur sau poți avea o altă persoană lângă tine care să te ajute.
Vei vorbi cu, despre sau în gândurile tale, deci dacă ești singur va fi util să îți dictezi gândurile pe telefon, voce, sau un dispozitiv text-către-vorbire (speech to text). Dacă ai pe cineva alături, acea persoană va avea nevoie de ceva pe care să îți noteze gândurile. Posibil totuși să nu mai dai frâu gândurilor așa cum vine. Telefou
Când ești gata, gândește-te fie la subiectul pe care l-ai ales, fie așteaptă să vezi ce îți vine în minte. Începe să spui aceste gânduri cu voce tare pe măsură ce apar. Nu le analiza. Nu le reține să vezi ce sunt. Nu le judeca. Pur și simplu vorbește-le pe măsură ce îți vin în minte.
Este util să îți dai voi și va fi dificil să o faci în primele câteva încercări. Cu toții vrem să examinăm gândurile noastre înainte de a le lăsa să iasă din creier – mai ales prin vorbire. Avem filtre în loc pentru a ne împiedica să facem asta, și va trebui să lași aceste filtre jos pentru a folosi această metodă.
Făcând acest lucru, vei putea accesa direct mintea ta inconștientă. Continuă să vorbești cu gândurile tale, să fii curios până când rămâi fără gânduri pe subiect sau nu mai poți continua. Mai târziu te poți întoarce și vedea ce a ieși din ”conversația” sau firul epic al gândurilor tale.
Vei învăța multe despre tine și despre convingerile tale cu această metodă.
Sursa foto : unsplash.com