Cum folosești încrederea în tine drept motor al afacerii tale
Ai avut vreodată momente de demotivare în care parcă nu mai aveai chef de nimic? Momente în care părea că totul este fad și nu înaintezi cu nimic? Ai simțit că nu mai știi ce să faci în și pentru afacerea ta? Ei bine, ia o pauză. Problema nu se află în business.
Observarea obiectivă
Ieși puțin din decor pentru a te observa mai bine. Blocajul tău nu este unul profesional. Sapă mai adânc și vei descoperi că ai o barieră pusă în lumea emoțională, ceva în tine spune „STOP, nu mergi mai departe”. Poate părea ireal, dar uneori rezolvarea nu se află unde o cauți, ci undeva unde nici nu te aștepți.
De cele mai multe ori problemele interioare sunt ca niște mici zâne care îți apar la ureche și îți șoptesc în fiecare zi câte ceva.
Tu te faci că nu le auzi și ele încep să vorbească din ce în ce mai tare, totul până într-o zi când ajung să țipe la tine „Gata, mi-a ajuns: nu mai faci nimic până nu mă asculți” și atunci te opresc din ceea ce faci pentru a le da atenția cuvenită. Te vor opri din orice faci pentru a te convinge să îți rezolvi probleme interioare înainte de a avansa cu un pas în lumea profesională.
Săpând atent în tine, poate descoperi că oamenii nu îți acceptă propunerile sau nu te lasă să te manifești pentru că nu denoți suficientă încredere în tine, fapt ce îi face pe ei să nu aibă suficientă încredere în persoana ta. De ce nu denoți încredere în tine? Pentru că de cele mai multe ori, TU chiar nu ai încredere în tine. Cum ai putea mima ceva ce nu deții? Ar fi ireal să poți fi un actor atât de bun în negocieri și pitch-uri.
Ce treabă are încrederea în tine cu afacerile?
Ei bine, de fiecare dată când vorbești cu cineva nou în viața ta, fie că o faci la un interviu, o întâlnire sau într-un grup mai mare, ai o singură șansă de a face o impresie bună. Pentru a face o impresie bună ai nevoie de un nivel ridicat de încredere în tine.
Ca oamenii aceia să aleagă să lucreze cu tine în detrimentul altei persoane, este clar că au nevoie să creadă, să fie convinși de produsul sau serviciul tău. Pentru a crede în serviciul tău, de exemplu, au nevoie să simtă că și tu crezi în el, dar mai ales, să simtă că ai încredere în tine și forțele tale. Dacă nu știi cum să îți vinzi ideile înseamnă că nu știi să te vinzi pe tine.
Orice idee vrei să vinzi cuiva, este de fapt o vânzare a propriei minți, creativități, inspirații, o parte din tine. Dacă nu reușești să convingi de la prima apariție a ta, atunci nu ai șanse prea mari să faci oamenii să îți dea banii lor. Oriune te-ai duce, tranzacționezi încredere în tine.
Ai observat oare, cum unii oameni intră într-o încăpere și toți ceilalți se dau laoparte sau sunt impresionați de apariția lor? Ce au acești oameni în comun? Nu, nu ne referim al aspectul fizic. Ce au în comun este o imensă încredere în sine pe care o denotă prin simplul fapt că merg drepți, cu spatele perfect întins, bărbia sus, umerii înapoi și siguri pe fiecare pas.
Încrederea în tine este evidentă
Energia de acest tip se observă și de pe lună. Inspiră că au încredere în ei, cred în ceea ce spun și mai ales în propriile alegeri. Au argumente pentru ceea ce spun și te pot convinge să crezi diferit chiar dacă la început te-ai fi împotrivit în sinea ta.
Acest tip de persoane te pot face să crezi în lucruri diferite de credințele tale, să le cumperi produsele, să îi urmezi, să le ceri și accepți sfatul, iar uneori chiar să îi consideri mentori sau persoane demne de admirat.
Cine se lasă foarte ușor influențați de această atitudine sigură și tranșantă a lor? Oare cine crezi? Fix cei care nu au încredere în ei și se apropie mereu de astfel de persoane ca muștele de bec crezând că vor primi din lumina acestuia. Nu primesc niciodată, tot ce fac este să se ardă. Ceea ce fac persoanele fără încredere în sine, este să urmeze astfel de persoane sperând că vor primi o fărâmă de încredere în ei, dar au înțeles greșit ceva.
Este deja în interiorul tău
Încrederea în sine nu se găsește la alte persoane, nu trebuie să o primească sau să o fure, nu vorbim de meseria ce se cere furată. Încrederea în sine se clădește pas cu pas, fiecare persoană pentru sine, cu propriile mâini, gânduri, idei și ambiție. Tu îți clădești încrederea în sine, acasă, cu puțin ajutor de la prieteni, familie sau o persoană specializată. Ai deja toate resursele în tine și vei reuși, dar trebuie să încerci.
Atunci când o să ai încredere în tine, nicio idee nu ți se va mai părea deplasată, prea îndrăzneață, imposibilă sau greșită. De fapt, fix acele idei care ți se păreau odinioară nebunești te vor ajuta să îți crești business-ul. În antreprenoriat nu există un set clar de „dos and don’ts”.
Fiecare antreprenor își croiește singur drumul, își creează singur oportunitățile – acest lucru este foarte important de înțeles. Nu există reguli. Antreprenoriat de unul singur nu există, deci va trebui să te pricepi să convingi oamenii, să-i aduci în mica ta lume antreprenorială, să închei parteneriate și colaborări.
Cine a zis că nu poți sta în telefon sau pe Skype până la 3 dimineața pentru a pune la punct ideea generală a unui nou serviciu sau un plan de afaceri draft? Nu a zis nimeni că lucrurile se fac doar de la birou, față în față și de la 9 la 5. Tu stabilești propriile reguli, am mai spus.
Ce o să se schimbe când o să ai încredere în TINE?
Potențialii tăi parteneri, colaboratori sau clienți vor simți acest lucru și vor avea mai mare înclinare, atracție să îți dea ție o șansă sau banii lor. De când te vei prezenta, îi vei câștiga. Îți vor veni idei creative de a căuta și găsi noi clienți, îi vei aborda altfel, totul va fi diferit, la un alt nivel, iar acele persoane vor simți pasiunea și încrederea ta încă din primele rânduri.
Vei putea convinge oamenii să-ți dea o șansă și în scris. Emoțiile se transmit mai ușor prin cuvinte și vei putea semna parteneriate și de la distanță.
Încrederea în tine îți dărâmă zidurile și îți lărgește orizonturile. Dacă fără încredere în tine simțeai deseori că nu se fac lucrurile într-un anumit fel, că nu va funcționa sau că nu ai nicio șansă, încrederea în tine vine ca un copil ghiduș care te întreabă:
Dar dacă merge? Ce ar fi dacă ai face așa? Nu poți să ai puțină speranță și încredere în tine?
Termină cu gândurile negative, încearcă măcar!
Încrederea în tine se va dovedi motorul care te ajută să mergi mai departe chiar și atunci când pare că nu mai ai unde să te duci. Crede-mă pe cuvânt!
Etichete:business, încredere în tine, motivație