Tarotul – Calatoria Interioara. O discuție altfel
A fost o data ca niciodata…Esenta.
Si Esenta a pornit intr-o calatorie pentru a descoperi lucruri noi despre sine. Adica a venit intru existenta. A renuntat la infinitatea lui ca spirit si a ales planul limitat al lumii, doar pentru a se redescoperi pe sine in ipostaze limitative si limitate si pentru a redeveni infinitul originar, doar ca pe cai diferite. Caile acelea noi, neaflate si inexistente initial vrea sa le caute si sa le experimenteze.
Suntem fascinati e magie, de necunoscut, de bine si rau. Am crescut cu astfel de concepte. Am fost “educati” spre ele. Povestile copilariei aveau mereu personaje bune si personaje rele. Am fost invatati ca exista bine si rau. Cum “arata” binele si cum arata “raul”. Ce sa alegem si ce sa respingem. Sa alegem mereu sa fim “buni”….
Dar daca nu exista nimic din toate acestea? Daca atat binele cat si raul sunt doar fatete diferite ale aceluiasi lucru? Cum ar fi viata noastra daca nu ne-am mai teme de nimic?
Ce este Tarotul?
Ce legatura au toate acestea cu Tarotul? Pai asta e Tarotul: usa catre autodescoperirea de sine, catre planurile invizibile, catre necunoscutul de care ne temem si despre care ne ingrijoram, catre lucrurile pe care nu vrem sa le admitem despre noi sau despre viata noastra.
Este un mijloc prin care aflam cum sa rezolvam un mare labirint: revenirea la starea de Esenta pentru ca apoi sa pornim intr-o noua calatorie!
Tarotul e o forma de divinatie.
Tarotul e o forma de divinatie. Divinatie nu inseamna ca slujesti unei divinitati, ci ca, onorezi divinitatea din tine si ii permiti sa iti raspunda intrebarilor si sa te indrume. Dar intocmai precum Oracolul din Delphi, tarotul iti raspunde in “esenta” situatiei, nu in ceea ce vrei sa auzi.
Istoria Tarotului
Tarotul are origini stravechi – primele carti sunt consemnate in Marsillia prin secolul XIII, urmate apoi de o multime de capodopere ale artistilor italieni (celebra familie Sforza avea propiul pachet de carti de Tarot sau Trionfi, cum erau numite, din care au supravietuit timpului doar 15 carti aflate acum in muzee sau colectii private). Folosite ca jocuri de carti de societate si de introspectie, cartile s-au transformat incet, de-a lungul vremii, in mici instrumente de cautare a raspunsurilor. Azi, intalnim o multime de tipuri de carti de Tarot, unele reluand canonul simbolistic al cartilor originale, altele, reinterpretand vechile elemente pentru a se apropia mai bine de intelesurile sociale prezente.
Cărtile de Tarot…
Sunt 22 de carti reprezentand arcanele majore si 56 reprezentand arcanele minore, in total 78 de carti. Sunt pachete care contin doar 62 de carti in total – de exemplu The Akashic Tarot.
Unele sunt doar pachete marketate corect catre anumite publicuri tinta si nu au legatura cu originile Tarotului initial.
Arcanele majore ne ajuta sa intelegem elementele complexe ale lumii, lumea ca un tot in care omul se reflecta in unicitatea si infinitatea sa. Arcanele minore, ne ajuta sa completam informatia cu mici detalii si elemente de actiune concreta pe termen foarte scurt.
Dincolo de numarul mai mare sau mai mic de carti, rolul lor este acela de a ne activa introspectia asupra lumii interioare a unei persoane pentru a afla raspunsuri sau a o ghida in calatoria pe care sufletul lui a ales-o in lumea aceasta.
Poti invata sa “ghicesti” in Tarot?
Poti invata sa “ghicesti” in Tarot? Poate oricine ”ghici” în cărțile de Tarot?
Da.
Oricine?
Oricine
Paaai si de ce nu poate oricine sa faca asta? Ca uite, eu am incercat si nu imi iese nimic. Am citit semnificatia Tarotului, carte cu carte, le-am invatat …asa pe dinafara….am invatat sa le etalez in vreo 4-5 feluri, dar…cand vine momentul sa raspund cuiva, zic tot pe langa….nu se potriveste nimic.
Deci pana la urma, cat de “adevarat” e Tarotul asta?
E adevarat pana la limita adevarului din tine.
Sa explic: multa lume apeleaza la Tarot sau la orice forma de divinatie, pentru a afla raspusuri despre lucruri de care se tem, nu le accepta, nu le inteleg si vor cu orice chip sa gaseasca o explicatie, au o curiozitate controlanta asupra altor persoane sau disperarea ca o anumita situatie sau context din viata lor sa ia o anumita turnura.
Tarotul, este despre parasirea planului lumii inconjuratoare si patrunderea in planul invizibil.
Toate aceste sentimente sunt perfect normale planului acesta vizibil – vad, aud, simt, miros. Asa ne ghidam in lumea inconjuratoare. Dar Tarotul, este despre parasirea planului lumii inconjuratoare si patrunderea in planul invizibil. Acolo unde avem ascunse si mascate toate temerile, disperarile, nevoia de a controla lumea si oamenii din jurul nostru, elemente care ne impiedica sa avem o calatorie frumoasa si ne tot scot in fata mlastini noroioase sau oameni care ne tradeaza sau ne folosesc.
Tarotul nu judeca si nu emite pareri
De asemenea, atunci cand folosesti Tarotul trebuie sa inveti sa creezi un cadru de incredere si siguranta pentru persoana din fata ta. Sa o accepti in toata manifestarea sa, sa nu o judeci, ci sa ai dorinta sincera de a o ajuta sa evolueze si sa isi afle directia cea mai buna pentru ea. Tarotul nu judeca, ci etaleaza planurile invizibile pentru a ne ghida sa aflam adevarul din noi. De asemenea, trebuie sa eviti sa ii spui parerea ta personala, sau ce ai face tu in situatia sa! Omul acela e acolo pentru a-si afla propiul adevar si de a-si face propriile alegeri, de a se vindeca de suferinta sufleteasca pe care o resimte si somatizeaza si fizic, nu vrea sa asculte ce ai fi facut tu in situatia lui! Fiecare dintre noi avem liber arbitru. Respecta asta!
Daca un om vrea sa auda ce face bine si ce face rau conform cu realitatile lumii inconjuratoare, are destui oameni in jur, uneori chiar din propria familie, pentru asta! Ei sunt mereu acolo sa iti spuna ca faci bine sau rau, sa te certe daca alegi diferit decat ar alege ei sau sa te laude daca alegi in directia care le surade si lor. Dar, tu, nu te afli in calatoria aceasta pentru a fi judecat de catre cei din jur si nici sa traiesti viata lor. Tu esti aici sa iti afli propriul adevar si sa fii eliberat de toate straturile de protectie construite de-a lungul timpului, de toate tiparele de gandire care te-au ingradit, pentru a-ti atinge adevaratul potential. In plus, ai in tine toate resursele de care ai nevoie sa reusesti in tot ceea ce iti propui. Iar Tarotul te ghideaza in aceasta calatorie interioara de eliberare.
Tarotul nu prezice viitorul
De aceea, unul din lucrurile pe care Tarotul nu le face este sa prezica viitorul. Pentru ca nu exista unul gata predefinit! Exista acela pe care il alegem si ii permitem sa fie creat in viata noastra.
Da, poti vedea alegeri pe termen scurt, directii scurte, dar, niciodata viitorul pe termen lung, pentru ca noi, oamenii, suntem fiinte care alegem. Si de multe ori alegem fix in opozitie cu ceea ce am zis – noua insine sau altora – ca vom face sau, din contra, ca, nu vom face niciodata! Astfel, si noi, trebuie sa invatam sa ne respectam propriul liber arbitru!
Sfat pentru cei care etaleaza in cartile de Tarot
Un mic sfat pentru persoanele care etaleaza la cerinta cuiva: dincolo de a-ti spune pararile personale, stai departe de orice gand sau stare de mandrie sau infumurare despre ceea ce faci. Esti acolo pentru a facilita un raspuns care sa ajute Divinul din omul aflat in fata ta sa se manifeste in amplitudinea sa ci nu sa primesti mangaieri pe crestet de la cel din fata ta despre cat de special esti si ce lucruri wow ii spui. Nu tu le spui, ci doar permiti Divinului sa il ghideze pe cel care cere un sfat catre esenta sa. Esti doar o ustensila care se ajuta pe sine si pe ceilalti in calatoria catre esenta noastra, catre Divinul din noi. Atat!
Cand etalezi Tarotul nu trebuie sa te sperii, ci sa intelegi “esenta” lucrurilor.
Cand etalezi Tarotul nu trebuie sa te sperii, ci sa intelegi “esenta” lucrurilor.
Oamenii se sperie uneori cand trag o carte precum Diavolul sau Moartea. Daca s-ar numi “elibereaza-te de propriile frici” sau “ Transformarea ta profunda”….te-ai mai speria de ele? Ai putea crede ca Moartea in esenta, este etapa anterioara “Creatiei”, a “Iertarii de sine profunde” sau a ”Acceptarii depline a ordinii divine a lucururilor”? Ar mai fi la fel de inspaimantatoare? Probabil ca nu.
Etichetele pe care le punem, nu definesc semnificația cartilor de Tarot
Pe noi ne sperie etichetele pe care noi le punem pe lucruri. In nevoia noastra de a identifica pentru a controla lucurile, le definim. Le dam nume. Si, cu numele acelea, asociem o lista mai lunga sau mai scurta de lucruri. De care ne temem sau ne bucuram. Dar daca am rescrie toate acestea nu din punctul fix al definirii si etichetarii, ci din punctul mobil al liberului arbitru, din locul sigur al alegerilor repetate si diferite care sa ne duca in noi calatorii si aventuri?
Nu voi detalia foarte multe acum despre semnificatiile cartilor de tarot, sunt mult prea multe elemente care trebuie discutate si care depind de contextul strict personal al celui caruia “I se citeste”. Vor fi articole viitoare care vor descrie, semnificatii profunde ale Tarotului reprezentand Arcanele Majore.
Pana atunci, da-ti voie sa te cunosti pe tine insuti si joaca-te cu Tarotul pentru a te intelege si mai profund.
Ai o întrebare? Las-o mai jos.
Sursa foto: Pixabay.com