Chiar exista relații toxice? Cum te eliberezi din ele?
O relație toxică este orice tip de relație care nu este favorabilă pentru ține sau pentru ceilalți. O atmosfera otrăvitoare devine nefericită și nesănătoasă atât pentru persoană care se confruntă în mod direct cu o astfel de relație dar și pentru cei din jur, mai ales dacă vorbim și despre prezența unor copii în relații toxice.
Pentru a te putea desprinde dintr-o relație toxică trebuie să știi cum să o identifici și mai ales ce măsuri poți lua astfel încât să poți să îți trăiești viață cu adevărat.
Ce sunt și cum se manifestă relațiile toxice?
Relațiile toxice pot să împiedice o persoană să trăiască o viață productivă și sănătoasă, iar acest lucru poate să afecteze în mod semnificativ o persoană. Toxicitatea este rezultatul incompatibilității dintre două persoane implicate în relație.
E cineva ”de vină” într-o relație toxică?
Nu este vorba despre vinovăție în relații toxice. În unele cazuri nu este vinovat nici unul dintre parteneri însă, relația este atât de alimentată de lucruri negative precum lipsa de comunicare și incapacitatea de a stabili limite sănătoase încât la un moment dat nu mai există cale de întoarcere. Nu toate relațiile toxice înseamnă o formă de tulburare sau similar. În unele cazuri persoanele toxice țintesc să îi folosească pe cei vulnerabili (sau chiar pe cei echilibrați până spre destabilizare) pentru propriile nevoi și satisfacții personale.
Relațiile toxice ca formă de manipulare
Acești indivizi îi consumă psihic și emoțional construind un cadru perfect pentru beneficiile lacome. Au un stil manipulator și manevrează orice relație astfel încât să fie la un nivel satisfăcător pentru ei, indiferent dacă este vorba să fie afectată sănătatea psihică a partenerului.
Sunt oamenii toxici conștienți de toxicitatea lor?
Oamenii toxici sunt rareori conștienți de propria lor toxicitate și în cele mai multe cazuri văd în partener o persoană toxică. De asemenea, consideră că este important că propriile nevoi și sentimente să fie mai presus decât cele ale persoanelor din jur.
Chiar și o relație bună poate să fie încercată de perioade în care comportamentele sunt toxice. Ființele umane nu sunt perfecte.
Tipuri de oameni toxici
Însă, o relație toxică nu se manifestă doar în relația cu partenerul de viață deoarece o relație toxică poate să apară în relația cu părinții, prietenul sau prietenă ta, colegul sau colegă de muncă și nu numai. Dacă o relație implică și violență fizică sau abuz de substanțe este extrem de toxică și în acest caz este necesară o intervenție imediată. Dacă te afli într-o relație în care abuzul psihic și fizic sunt frecvente atunci trebuie să iei măsuri imediat și să ceri ajutor.
În relațiile toxice există mai multe tipuri de personalități toxice și anume: cel care umilește în mod constant, cel care este furios tot timpul, acuzatorul, dramaticul, istericul, pasivul, egoistul, profitorul, paranoicul și posesivul.
Relațiile toxice și depersonalizarea
Toți acești indivizi oameni toxici au un singur scop: acela de a te determina să nu mai lupți astfel încât să aibă control asupra relației și implicit asupra ta, astfel încât devii depersonalizat. Astfel de persoane nu numai că nu te fac să te simți bine, dar te vor și termina încet dar sigur din punct de vedere psihic. Un astfel de individ nu numai că îți va verifică kilometrajul la mașină pentru a se asigura că nu îl minți legat de faptul că ai stat toată ziua acasă ci îți vor face viață un calvar. Mereu te va preocupă să te asiguri că totul este așa cum își dorește el numai să nu fie probleme. Dacă vei alege să rămâi într-o astfel de relație atunci când vei avea timp pentru a-ți trăi viață cu adevărat?
Poți alege chiar acum pentru propria dezvoltare personală.
Cum știi dacă ești într-o relație toxică și ce trebuie să faci?
Există câteva semne care îți pot indică faptul că te afli într-o relație toxică.
Începe să îți pui întrebări pentru a identifica relații toxice:
- Cum te simți în acea relație?
- Dacă te simți în siguranță alături de acea persoană, dacă cei din jurul tău au observat un anumit tipar?
- Suferi mai mult decât să simți că ești fericită? Ești în alertă tot timpul în prezența lui? Te simți manipulată? Simți că au fost încălcate anumite limite morale, etice sau chiar legale? Simți că ai parte mai mult de provocări și greutăți? Te simți extenuată după ce ai petrecut timp cu el?
Dacă răspunsul este ,,da” la toate sau cel puțin la majoritatea acestor întrebări atunci în mod clar este vorba despre o relație toxică. Adevărul este că nu vei avea nimic de câștigat dacă vei continuă o astfel de relație. De asemenea, nu vei reuși niciodată să schimbi ceva la el deoarece atunci când o persoană nu poate să vadă că are o problema cu greu poți să faci ceva în acest sens. El nu va vedea că are probleme ci va fi ferm convins că tu ești cea care are probleme și că acest comportament pe care îl are este din vină ta pentru că tu îl determini să se comporte astfel.
Eliberarea si calea ta
E timpul să înțelegi că meriți să fii iubită, apreciată și respectată într-o relație și alegând să rămâi atunci sigur nu vei rezolva nimic. Dacă partenerul refuză să se schimbe și acestea sunt doar vorbe doar pentru a te determina să rămâi într-o relație toxică. O despărțire este mai puțin dureroasă decât să petreci o viață întreagă în teamă. Este posibil că în timp să nu ai de suferit numai la nivel psihic ci și la nivel fizic. Cel mai bine este să te desprinzi dintr-o astfel de relație și să te bucuri de viață ta deoarece nu vei avea de câștigat nimic dacă rămâi.