Diferența între spiritual și ezoteric
Spiritual, ezoteric… Se găsesc din ce în ce mai des pe site-uri de profil. Unii oameni le confundă crezând că sunt același lucru. De fapt, nu sunt același lucru. Există diferențe notabile aici și în rândurile de mai jos, le vom explora cât de bine putem.
Ce înseamnă spiritual?
Spiritualitatea reprezintă un concept mai larg și complex care poate fi privit din mai multe perspective.
Aceasta include un sentiment de legătură cu ceva mai mare decât tine însuți și de obicei se referă la căutarea sensului vieții.
Aici ai o selecție de cărți de spiritualitate care schimbă vieții
Spiritualitatea este parte din viață
De aceea, este o experiență umană universală pe care o atingem cu toții la un anumit moment al vieții noastre.
De obicei, oamenii spun că viața lor spirituală se află strâns legată de o biserică, un templu, o sinagogă sau o moschee. Ultimul secol a arătat că viața spirituală este în casa propriului suflet.
Alte persoane vorbesc despre legătura lor personală cu Dumnezeu sau o forță divină mai mare. Alții vorbesc despre legătura acestora cu natura sau chiar și cu arta.
Ființa spirituală ca proces de transformare
Pentru a crește ființa spirituală înseamnă un proces de transformare personală care se află în concordanță cu unele idealuri către un sine universal.
În secolul al XIX-lea, gânditorii vremii au separat spiritualitatea de religie și s-au gândit că aceasta se axează mai mult pe experiența personală, dar și pe creșterea din punct de vedere psihologic.
La general vorbind nu există o definiție larg acceptată a spiritualității și de aceea, poate fi orice experiență care înalță spiritul.
Spiritualitatea e diferită de religie
Religia și spiritualitatea sunt diferite una de cealaltă, dar nu sunt complet distincte. Ceea ce au în comun înseamnă credința, confortul, reflecția, etica.
Dacă în spiritualitate întrebările sunt: unde pot găsi sensul vieții, conexiunea cu divinitatea și valoarea, în religie întrebarea de bază este: ce este corect și adevărat?
Waaijman vorbește despre spiritualitate ca fiind efortul de a recupera forma originală a omului în chipul dat de Dumnezeu.
Spiritualitatea în lumea modernă
În termeni moderni, spiritualitatea ar putea fi explicată drept un proces de transformare declanșat de obicei de o activitate semnificativă.
Acest proces este unul subiectiv care diferă de la persoană la persoană. Scopul sau chemarea vieții, dar și definiția personală a spiritualității, toate se pot schimba de-a lungul vieții în funcție de experiențele trăite și de relațiile avute.
Ce înseamnă ezoteric?
Ezoterismul reprezintă un concept filosofic-religios prin care o persoană obține cunoștințe și învățături prin intermediul unor fenomene spirituale aflate în opoziție cu acea cunoaștere exoterică, tradițională, accesibilă celorlalți oameni.
Curentele spirituale ezoterice sunt din cele mai diverse, vin la pachet cu credințe variate, de la cele inspirate de învățăturile orientale la formele de ezoterism de tip creștin.
Pierre Riffard, autorul cărții Dicționarul esoterismului publicată în 1998 spune despre ezoterism că este „o învățătură ocultă, doctrină sau teorie, tehnică sau procedeu, de expresie simbolică, de ordin metafizic, cu intenție inițiatică.”
Experiențele care te ajută să ajungi mai aproape de religia sau experiența transformațională pe care ți-o dorești sunt mai dificil de atins fără ajutor de la o persoană cu experiență.
Din acest punct de vedere, cele două concepte se deosebesc și anume: experiența spirituală are nevoie de o persoană mai puțin experimentată decât cea ezoterică.
Pentru a avea o experiență spirituală ai nevoie de ghidare în taina spiritualității.