Legătura intre intuiție și creativitate
„Visul, intuiția și creativitatea sunt mesajele inconștientului”
C.G.Jung
Intuiția și creativitatea sunt două concepte care merg de cele mai multe ori mână în mână pentru un scop mai mare. C.G.Jung spunea că „visul, intuiția și creativitatea sunt mesajele inconștientului”, de aceea, este bine să fim atenți la ele. Inconștientul are propriile sale metode a sonda prezentul și a oferi idei, previziuni despre ce s-ar putea întâmpla.
Intuiție și creativitate: există o legătură?
A.Maslow vorbea despre creativitate catalogând-o drept o forță de realizare prin care poți să îți transformi viață, un elan generator de succes, o capacitate intelectuală foarte puternică pe care o au toate ființele umane.
Intuiția
Intuiția este o capacitate de a anticipa printr-un fel de al VI-lea simț, a resimți, a ghici lucruri, a vedea evenimente înainte ca ele să aibă loc, dar nu apelăm la puterea sa decât în unul din 10 cazuri. Ne este cel mai bun prieten în momentele dificile deoarece ne poate atenționa despre pericolele pe care celelalte simțuri nu le pot observa.
Inconștientul este un rezervor de creativitate, intuiție, idei. Este capabil să ne ofere soluția unei probleme la care ne-am gândit zile întregi într-o singură fracțiune de secundă. El ne poate ajuta să creăm dacă suntem artiști. Ne umple de inspirație, adică o idee creativă care te ajută să duci la bun sfârșit o lucrare artistică.
Creativitatea
Creativitatea, intuiția și ideile sunt strâns legate între ele printr-o relație de interdependență. Tot ceea ce avem în jur și a fost creat de om a pornit de la o simplă idee manifestată sub forma intuiției că ar putea deveni ceva frumos și util, apoi prin creativitate a fost pus în practică. Apariția ideilor și a intuiției nu poate fi controlată în niciun fel. Anumite elemente din mediul extern ne ajută să ne vină ideile.
Intuiția la cerere?
De altfel, nici intuiția nu are legătură cu ce ne dorim sau nu. Ea apare dintr-o dată, atunci când ne așteptăm mai puțin. Intuiția este o forță care ne arată o anumită direcție, aparent fără niciun discernământ, dar care după o vreme se dovedește ca fiind direcția corectă sau potrivită. Important este să o ascultăm și să fim atenți.
Mintea inconștientă – motorul pentru idei creative, doar ale tale
Mintea inconștientă este ca un motor care nu se oprește niciodată, ci încearcă mereu, chiar și când dormi sau visezi, să îți aducă noi idei, noi rezolvări ale problemelor pe care le ai. Datorită viselor reușim să scăpăm de anxietate și temerile pe care le-am strâns în timpul zilei. Odată ce ne-am eliberat, reușim să ne odihnim cu adevărat. Dacă nu am visa, anxietatea ne-ar opri din a continua somnul și a ne reface necesarul de energie pentru o nouă zi.
Intuiția lucrează în beneficiul nostru pentru a ne ajuta să fim bine, fericiți și mulțumiți. Atunci când o ascultăm, bineînțeles. Pentru a beneficia de ce are de oferit, va trebui să învățăm să dăm ascultare acelei voci interioare care ne spune diverse lucruri.
Concluzionând, creativitatea nu ar putea exista fără o fărâmă de intuiție care să ne aducă o direcție nouă, o idee despre ce am putea crea, face, rezolva. Metaforizând și mai mult, intuiția ar fi mesajul încotro mergem, iar creativitatea poate fi privită ca ideea practică prin care să facem asta.
Te poți abona aici: