Topul meseriilor care au dispărut în negura timpurilor
Vremurile se schimbă, se trans-formă, cum ne place nouă să spunem, iar o dată cu progresul tehnologic apar noi meserii iar cele vechi sunt absorbite de acestea, reinventate sau chiar înlocuite complet. Privind înapoi în timp, multe dintre ele ni se par aspre, murdare sau chiar umilitoare. Însă, pentru susținerea vieții la oraș, au fost absolut necesare. Astăzi, grație tehnologiei moderne de aceste meserii vechi nu mai este nevoie deoarece chiar și un simplu smartphone poate să rezolve cele mai elementare nevoi.
De ce scriem despre acest subiect pe Trans-Formare.ro? Pentru că totul se schimbă și e firesc. Aceasta este evoluția. Totuși, sunt meserii care țin de tradiții și care sunt parte din ADN-ul nostru și ne reconectează cu cine suntem. O parte dintre acele tradiții, în măsura în care putem, dorim să le reanimăm în categoria de cursuri cu meșteșuguri și hobby.
Aici am creat un top cu cele mai esențiale meserii care pe vremuri erau indispensabile pentru asigurarea confortului din fiecare zi dar care astăzi, cu greu și-ar mai găsi locul:
Omul ceasornic
În perioada Revoluției Industriale această profesie era foarte populară și a existat până în anii ’70. ,,Fișa postului” presupunea că omul ceasornic în fiecare dimineață să se asigure că oamenii se trezesc. Oriunde era solicitat, se prezența în față ferestrei bătând cu un bat la geam. Oamenii ceasornic dormeau ziua și se trezeau la lăsarea serii, atunci când începea și muncă lor. Această meserie era esențială pentru oamenii care trebuiau să se trezească de dimineață.
Dactilograf
La începutul anilor ’90 a dispărut și această meserie deoarece apariția computerelor și imprimantelor a dus la înlocuirea mașinilor de scris. Dactilografi erau în majoritate femei și reprezentau o prezența esențială în fiecare instituție de stat și companie. Ele dactilografiau zeci sau chiar sute de documente în fiecare zi transcriind textul de mâna. Atunci când greșeau trebuiau să înlocuiască foaia, astfel încât documentul rezultat să fie unul impecabil că aspect.
Lampagiu
O dată cu apariția primelor lămpi stradale în secolul al X-lea în Londra, oamenii s-au împotrivit. Totuși, o dată cu trecerea timpului acestea s-au răspândit pe întreg cuprinsul Europei și timp de câteva veacuri aceste lămpi stradale trebuiau aprinse și stinse manual, curățate și umplute de ulei. Astfel, a apărut meseria de lampagiu care se asigura în fiecare zi că lămpile stradale luminează și sunt pregătite corespunzător. Până în secolul al XIX-lea această meserie era foarte solicitată dar ulterior au apărut lămpile cu gaz iar apoi cele electrice care puteau fi stinse și aprinse automat iar din acel moment această meserie nu a mai fost căutată.
Birjar
Erau precum taximetriștii din zilele noastre numai că în locul unei mașini aveau trăsuri cu cai. Astăzi, numai în zonele turistice mai poți găsi rătăcită o trăsura trasă de cai și să faci o plimbare. Dar înainte, birjarii erau la mare căutare deoarece era singurul mijloc prin care oamenii se puteau deplasa pe distanțe lungi.
Telefonist, operator tablou telefonic
Înainte de apariția legăturii telefonice directe apelurile trebuiau direcționate prin intermediul unor tablouri telefonice. Această meserie era preponderent feminină și prestigioase în vremurile respective. Erau angajate numai fetele din familii bune, cu voce plăcută, sănătoase, cu temperament liniștit și suficient de înalte încât să poată ajunge la partea superioară a comutatorului.
Pianist la cinematograf
În epoca filmului mut care avea nevoie de un acompaniament muzical, se angajau pianiști care improvizau câte o tema muzicală în funcție de ceea ce era pe ecran. Desigur, profesia de pianist există și astăzi însă pe acele vremuri pianiștii utilizau piane ieftine ale căror clape trebuiau să fie apăsate bine pentru că sunetul să fie clar.
Operator telegraf
În special în cele două războaie mondiale telegraful a avut un rol crucial. Operatorul folosea Codul Morse sau un alt cod specific și avea obligația de a interpreta mesajele primite. Această profesie este iarăși una care a dispărut cu desăvârșire deoarece astăzi mijloacele de comunicare, în special cele din domeniul securității naționale utilizează dispozitive mult mai inteligente și elaborate, astfel că, nu mai este nevoie de operatori telegraf.
Liftier
La început lifturile aveau nevoie de o persoană care să opereze pârghiile pentru a putea funcționa eficient. Liftierii opreau ascensorul la etajele la care aveau nevoie oamenii și aveau responsabilitatea să aducă liftul înapoi la parter în siguranță, ceea ce era de multe ori destul de dificil. Chiar și după apariția lifturilor electrice această meserie încă s-a mai păstrat destul de mult timp dar astăzi, această meserie este o extravaganță și nu își mai găsește locul.
Lustragiu
Până în anii ’30 meseria de lustragiu era extrem de populară. Puteai vedea în intersecții, gări și alte puncte importante din oraș câte o persoană care se ocupă cât mai profesionist posibil de pantofii trecătorilor. Fiecare lustragiu era înarmat cu câte o lădiță care conținea creme, cârpe din diverse materiale și mai aveau un scaun pentru clienți.
Aceste meserii, din păcate s-au pierdut și reînvierea lor ar mai fi posibilă doar pentru turism. Alte meserii care au fost uitate pe care le putem enumeră sunt aranjatorul de popice, tăietor de gheață, detector de avioane, hingher de șobolani, lăptar, țapinar sau lector pentru muncitori. Multe dintre aceste meserii erau foarte interesante și asigurau pâinea de zi cu zi pentru multe familii. Însă, evoluția își spune cuvântul în cele din urmă și meseriile pe care le știam o dată se transformă sau chiar dispar.
***
Totul se schimbă. Totuși unele lucruri ne ajută să ne se piardă. Acelea sunt meserii care au crescut comunități românești. Sunt meșteșugari care odinioară susțineau comunitatea, unele se făceau chiar în casă, precum olari, țesătoare, fierari, morari etc. Nu putem să le readuce pe toate aici ca potențiale hobby-uri, dar ne propunem ca unele dintre ele să fie abordate. Cine știe? Poate putem duce mai departe ce ne poate fi folositor.
Dacă ți-a plăcut ne poți urmări pentru articole și actuale sau viitoare cursuri. Poți spune și altora.
Totuși, e bine să știi când distribui, date cu caracter personal vor apărea în social media.
Te poți abona aici: